Wykorzystując swoje doświadczenie w budowie rurowych wymienników ciepła, konstruktorzy z KATES zastosowali własne rozwiązanie systemu rur, pozwalające na zmniejszenie gabarytów całego urządzenia, uniknięcie naprężeń cieplnych wynikających z dużych różnic temperatur przepływających czynników oraz co najważniejsze, stworzenie wąskiej strugi obrabianego cieplnie produktu.
Ten ostatni warunek pozwala na zachowanie dużej burzliwości przepływu nawet gęstej cieczy, a więc szybkie przejmowanie ciepła bez negatywnych skutków dla produktu. Zgodnie z wymogiem technologii, urządzenie podzielono na sekcje: regeneracji, podgrzewania wstępnego, pasteryzacji, przetrzymywania, schładzania. Przed częścią pasteryzującą można zastosować odgazowywacz oraz homogenizator.
Całość procesu jest w pełni zautomatyzowana. Każda z sekcji ma niezależny pomiar temperatur i ciśnień wszystkich mediów, przy czym temperatura produktu wpływa na działanie zaworów zrzutowych w przypadku nieosiągnięcia założonych parametrów pasteryzacji. Dobór przepływów, pomp i miejsce ich usytuowania zostały dobrane w taki sposób, aby ciśnienie po stronie produktu było większe niż po stronie czynnika energetycznego.
Podobnie jest w sekcji regeneracji, gdzie ciśnienie po stronie produktu spasteryzowanego jest większe od czynnika wchodzącego do pasteryzatora.Dzięki zastosowanym czujnikom ciśnienia i temperatury, obydwa parametry są rejestrowane, a w przypadku jakichkolwiek nieprawidłowości zostaje wywołany alarm ze wskazaniem sekcji w której nastąpiło zagrożenie. Wszystkie pomiary a także moment zadziałania zaworów zrzutowych jest rejestrowany na taśmie rejestratora. Produkt na wejściu do pasteryzatora może być schłodzony lub też ciepły - w zależności od potrzeb. Dzięki tak rozbudowanej części kontrolno-pomiarowej, a także doborowi ciśnień przepływów, urządzenie spełnia wymogi HACCP stawiane urządzeniom mleczarskim.
Zastosowanie:
* przemysł mleczarski: mleko, śmietana, napoje mleczne
* napoje: wszelkie płyny wymagające pasteryzacji zagęszczone i rzadkie
* przemysł owocowo - warzywny: produkcja soków rzadkich i gęstych, niezależnie od stopnia lepkości.